Veszélyeztetett fajok a világban

Dénes Bernáth, 2013. júl. 21. 5:09   [ 2013. júl. 21. 5:10 frissítve ]
A kőbányai Bem József Általános Iskola negyedikes diákjai már mosolyogva vártak minket reggel az iskola előtt, ahogy iskolatársaik, ők is jól ismernek már minket, szerencsére összeköt minket a sok közös program, amik szép és tartalmas élményekkel gazdagították a tanévet.

Vidáman indultunk tehát az állatkertbe, hogy egy kétfordulós játék során még közelebbről megismerjük a világ veszélyeztetett állatfajait, melyekből az állatkertben jócskán találunk.

Odaérve, a bejárat mögötti nagy területen gyors játékismertetés: a három csapatnak egy-egy feladatlapot kell időre, másfél óra alatt kitöltve visszahozni, majd a második fordulóban egy hatalmas logikai társasjáték keretében ellenőrizzük a korábban megszerzett tudást. Fontos volt az is, hogy a három csapat milyen nevet választ, hiszen a nyertes csapat nevét viselő állatfaj egy tagját a végén képletesen (és nem képletesen) örökbe fogadjuk, ezzel is támogatva az állat további életét.

Innentől pörögtek az események, aki akkor épp az Állatkertben járt, hol egy száguldó és közben jegyzetelő fiúcsapatba, hol flamingóként (bár stopperórával a kezükben) fél lábon álló lányokba, hol pedig a szendvicsre odasereglő makikkal táncoló negyedikesekbe botlott.

A társasjátékot megelőzően a gyerekek begyűjtötték a szükséges információkat a védett állatokról: megtudtuk az idei állatkerti baby-boom résztvevőinek pontos adatait (a kisoroszlánoktól a szurikáta-csemetéig), az elefántok ormánytípusának megismerése után a zsiráf csigolyáit is megszámoltuk, és így tovább, és így tovább.

A társasjáték során pedig a csapatoknak nem csak a frissen szerzett tudásukat, hanem a logikai és stratégiai érzéküket is használniuk kellett, ha meg akarták nyerni az általunk kifejlesztett Triológia elnevezésű társasjátékunkat.

Szoros küzdelemben kialakult a végeredmény: nyertek az Oroszlánkölykök.

Hátra volt még az örökbefogadás, ami az eseménydús napot egy megható pillanattal zárta le: Szurina, a kis oroszlánlány a miénk lett. Jobban mondva a Bem József Általános Iskola 4. osztályos tanulóié.

Csak irigykedünk. 

2013.06.01. Védett állatok a világban


Comments