REC Zöld úti pakk

Dénes Bernáth, 2013. máj. 13. 10:20
2013. május 6-án a Bem József Általános Iskola 6.b. osztályosaihoz látogattunk el a Hulladékszer foglalkozásunkkal.

A szentendrei REC, azaz a Regionális Környezetvédelmi Központ (Regional Environment Center) munkatársai kidolgoztak egy környezetvédelmi foglalkozássorozatot általános iskolások részére. Ennek a címe Zöld Úti Pakk. Dr. Csobod Éva a REC munkatársa, trénere vezette a foglalkozást.

A feladatok nagyon sokszínűek voltak. A környezetvédelem olyan szokatlan területei mellett, mint a zajártalom, zajvédelem a kommunikációra és egyéb művészeti területek megismerésére (pantomim) is volt lehetősége a résztvevőknek.

Négy csapat megalakítása után nekifogtak a feladatok megoldásának. Az elsőben különböző természetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat kellett az egyes csapatoknak elmutogatni pantomimos eszközökkel. Nagy kihívás a szúnyoginvázió vagy a klímaváltozás elmutogatása, de rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekekkel beszélgessünk.

Aztán a csapatok szóvivőket választottak maguk közül. A szóvivők felelős döntéshozók szerepébe bújtak, és úgy kellett különböző témákban megtalálni a megfelelő megoldásokat, és megindokolni a választást. A gyerekek közül több olyan tanuló is vállalt ilyen szerepet, aki egyébként – mint később a tanárnőjüktől megtudtuk – nem tartozik a nagyhangú, központi figurák közé az osztályban.

A további játékok még sok izgalmat hoztak. Végül nagyon kiegyensúlyozott versenyben 3 második helyezett mellett a Kolbász nevű csapat nyerte a nemes versengést.

Comments