A ZÖLDPONGRÁC PROJEKT EDDIG MEGVALÓSULT PROGRAMJAI

Süsüzni mentem! Vadkörte - 2103.07.06.

Dénes Bernáth, 2013. júl. 21. 12:13

Projektünk utolsó foglalkozását a Nagykovácsi körüli erdőkben történő vizsgálódással zártuk.

Az összegyűlt kirándulni vágyókat Kemendi Ágnes fogadta, aki nagy ismerője a környéknek és azoknak a növényeknek, amiket ilyen vagy olyan módon, de hasznosítani tudunk a mindennapi életünkben.

Pár kilométer séta után elértünk egy kis tisztásra, ahol tömérdek hasznosítható növényt találtunk. Volt, amiből természetes festőanyagot nyerhetünk, volt, amiből teát főzhetünk, amivel ételt ízesíthetünk, megehetünk vagy olyan, aminek a gyökeréből vizet nyerhetünk. 

A napot közös vetélkedővel és játékkal zártuk le, ahol ki-ki számot adhatott a frissen szerzett tudásról.

Mai világunk annyira eltávolodott már a természettől, hogy szinte semmit, vagy legalábbis nagyon kevés hasznosítható ismeretet hordozunk a körülöttünk lévő környezetről. Pedig a természet páratlan gazdagságával szembesülni rendkívüli élmény. A növényekről és állatokról szerezhető tudás megtanulásával egy olyan mérhetetlen ismerethalmazt nyitunk ki, ami akár egész életünkre biztosít elegendő tanulni- és megismernivalót. Ebbe a hatalmas halmazba most csak beledugtuk a fejünket, egy pillanatra körbenéztünk, és csak remélni tudjuk, hogy a résztvevők – elsősorban a gyerekek számára – érdekfeszítő ennek a világnak a megismerése, és újabb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy végül ők is hasznosítani tudják a tudást.

A fenntartható fejlődés egyénre szabott megvalósításához szükséges ennek a tudásnak a megléte, hiszen a Föld már elérte azt a határvonalat, ahonnan még megmenthető a földi élet. 

2013.07.06. Süsüzni mentem! Vadkörte


PumpaBob Ökodesign és Gyorsulási Verseny- 2013.06.13.

Dénes Bernáth, 2013. júl. 21. 12:05

Pakolással kezdődött ez az izgalmasnak ígérkező délután. A gyerekek segítettek egy helyre hordani a sok-sok felhasználható hulladékot, így legalább szemrevételezhették az alapanyagokat.

Ugyanis újrahasznosított anyagokból kellett járművet készíteniük.

Adott egy gördeszka (jelen esetben 7, a hét csapatnak), és gördeszkánként kettő vécépumpa. Ez az alternatív közlekedési eszköz.

Volt még ott rengeteg újrahasznosításra váró hulladék: doboz, karton, műanyag zacskó, tojástartó, tejes doboz, pukkasztgatós csomagoló anyag, parafa dugó...

és egy csodaszer, a Makedo. Ez egy rögzítési mód, két felületre átlyukasztással feltéve, majd ezeket összedugva lehet egymáshoz rögzíteni két bármit. Ragasztót, és egyéb rögzítő anyagot a csapatok nem használtak. Marad tehát a sokféle anyag, és a fantázia.

Úgy éreztük még ez sem szabott határt az alkotásoknak, csodálatos karosszériák születtek a megadott két óra alatt. Volt guruló trón, száguldó Lada, rakéta designos versenyautó, első csomagtartós jármű, zárható ajtajú Cadillac,...

Már csak a végső próba, a gyorsasági verseny hiányzott. Ragyogóan helytállt mindegyik típus, mi meg nem tudtunk betelni a lázas arcokkal, és az egymásnak teljes testtel drukkoló csapatokkal.

A zsűri három díjat adott ki, a legötletesebb, a legjobb PUMPABOB-járgánynak, illetve különdíj járt a legkisebbeknek, akik a nagyokéhoz hasonló kreativitással és kitartással csinálták végig ezt a vidám délutánt.

2013.06.13.PumpaBob


Veszélyeztetett fajok a világban

Dénes Bernáth, 2013. júl. 21. 5:09   [ 2013. júl. 21. 5:10 frissítve ]

A kőbányai Bem József Általános Iskola negyedikes diákjai már mosolyogva vártak minket reggel az iskola előtt, ahogy iskolatársaik, ők is jól ismernek már minket, szerencsére összeköt minket a sok közös program, amik szép és tartalmas élményekkel gazdagították a tanévet.

Vidáman indultunk tehát az állatkertbe, hogy egy kétfordulós játék során még közelebbről megismerjük a világ veszélyeztetett állatfajait, melyekből az állatkertben jócskán találunk.

Odaérve, a bejárat mögötti nagy területen gyors játékismertetés: a három csapatnak egy-egy feladatlapot kell időre, másfél óra alatt kitöltve visszahozni, majd a második fordulóban egy hatalmas logikai társasjáték keretében ellenőrizzük a korábban megszerzett tudást. Fontos volt az is, hogy a három csapat milyen nevet választ, hiszen a nyertes csapat nevét viselő állatfaj egy tagját a végén képletesen (és nem képletesen) örökbe fogadjuk, ezzel is támogatva az állat további életét.

Innentől pörögtek az események, aki akkor épp az Állatkertben járt, hol egy száguldó és közben jegyzetelő fiúcsapatba, hol flamingóként (bár stopperórával a kezükben) fél lábon álló lányokba, hol pedig a szendvicsre odasereglő makikkal táncoló negyedikesekbe botlott.

A társasjátékot megelőzően a gyerekek begyűjtötték a szükséges információkat a védett állatokról: megtudtuk az idei állatkerti baby-boom résztvevőinek pontos adatait (a kisoroszlánoktól a szurikáta-csemetéig), az elefántok ormánytípusának megismerése után a zsiráf csigolyáit is megszámoltuk, és így tovább, és így tovább.

A társasjáték során pedig a csapatoknak nem csak a frissen szerzett tudásukat, hanem a logikai és stratégiai érzéküket is használniuk kellett, ha meg akarták nyerni az általunk kifejlesztett Triológia elnevezésű társasjátékunkat.

Szoros küzdelemben kialakult a végeredmény: nyertek az Oroszlánkölykök.

Hátra volt még az örökbefogadás, ami az eseménydús napot egy megható pillanattal zárta le: Szurina, a kis oroszlánlány a miénk lett. Jobban mondva a Bem József Általános Iskola 4. osztályos tanulóié.

Csak irigykedünk. 

2013.06.01. Védett állatok a világban


Re-PET-a

Dénes Bernáth, 2013. júl. 21. 5:06

2013. május 16-án a Bem József Általános Iskola 4. osztályos tanulóihoz látogattunk el a Re-PET-a című foglalkozásunkkal.

Foglalkozásunk koncepciója az volt, hogy a háztartásból visszamaradt műanyag palackokból és egy hurkapálcából szélforgót készítsünk a gyerekek segítségével.
A fiatalok többsége nagyon kreatívan állt a feladathoz. Készült például emeletes ház alakú, nyitott ablakokkal, pillangós és virágos szélforgó is. Volt olyan is, aki az ösztöneire hagyatkozva teljesen absztrakt módon kivagdosta és kihajtogatta a szélforgón az ablakokat és kifestette szép színesre.


Nagyon jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt.

REC Zöld úti pakk

Dénes Bernáth, 2013. máj. 13. 10:20

2013. május 6-án a Bem József Általános Iskola 6.b. osztályosaihoz látogattunk el a Hulladékszer foglalkozásunkkal.

A szentendrei REC, azaz a Regionális Környezetvédelmi Központ (Regional Environment Center) munkatársai kidolgoztak egy környezetvédelmi foglalkozássorozatot általános iskolások részére. Ennek a címe Zöld Úti Pakk. Dr. Csobod Éva a REC munkatársa, trénere vezette a foglalkozást.

A feladatok nagyon sokszínűek voltak. A környezetvédelem olyan szokatlan területei mellett, mint a zajártalom, zajvédelem a kommunikációra és egyéb művészeti területek megismerésére (pantomim) is volt lehetősége a résztvevőknek.

Négy csapat megalakítása után nekifogtak a feladatok megoldásának. Az elsőben különböző természetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat kellett az egyes csapatoknak elmutogatni pantomimos eszközökkel. Nagy kihívás a szúnyoginvázió vagy a klímaváltozás elmutogatása, de rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekekkel beszélgessünk.

Aztán a csapatok szóvivőket választottak maguk közül. A szóvivők felelős döntéshozók szerepébe bújtak, és úgy kellett különböző témákban megtalálni a megfelelő megoldásokat, és megindokolni a választást. A gyerekek közül több olyan tanuló is vállalt ilyen szerepet, aki egyébként – mint később a tanárnőjüktől megtudtuk – nem tartozik a nagyhangú, központi figurák közé az osztályban.

A további játékok még sok izgalmat hoztak. Végül nagyon kiegyensúlyozott versenyben 3 második helyezett mellett a Kolbász nevű csapat nyerte a nemes versengést.

Hulladékszer -2013.03.27.

Dénes Bernáth, 2013. ápr. 17. 13:25   [ frissítve: 2013. máj. 13. 10:16, felhasználó: Dénes Bernáth ]

2013. március 27-én a Bem József Általános Iskola 7.b. osztályosaihoz látogattunk el a Hulladékszer foglalkozásunkkal.

Foglalkozásunk alapkoncepciója az volt, hogy háztartási hulladék anyagok felhasználásával trendi ékszereket készítsünk a fiatalok segítségével. Az osztály nagyon kreatívan állt a foglalkozáshoz, és érdekes módon a fiúk nagyon aktívnak bizonyultak az ékszerek létrehozásában. Volt, aki olyan fülbevalót készített, amihez semmi ragasztóanyagot sem használt. Tehát abszolút öko-ékszert hozott létre.

A legnagyobb sikert a régi, padlásról lomtalanított kulcsok és a Lego darabok aratták. Ezeket az elemeket egy-egy elszakadt nyakláncokból vagy karkötőkből megmaradt gyönggyel kombinálva vagy különböző textildarabokkal vegyítve igazi műremekeket hoztak létre a gyerekek. 

2013.03.13 Interaktív ökofoglalkozás 10 év alatti gyerekeknek

Dénes Bernáth, 2013. márc. 14. 2:19   [ 2013. márc. 14. 2:22 frissítve ]

2013 március idusán a Gyöngyike úti oviba látogattunk egy játékos interaktív foglalkozás keretében, ahol a Hangya beszélgetett, énekelt és monologizált olyan fontos kérdésekről, mint a szelektív hulladékgyűjtés és annak fontossága, a környezetvédelem jelentőségéről.
A gyerekek nagyon nagy elánnal vetették bele magukat a feladatok megoldásába, és végül minden feladatot sikerült megoldani. Az előadás végén így a róka nem találta meg a nyulat, teljes volt az öröm.

2013. március 13. Interaktív ökofoglalkozás


2013.02.28. Gomba a dobozban

Dénes Bernáth, 2013. márc. 14. 1:16

Február utolsó napján kibújt a gomba a zsákból a Bárka Idősek Klubjában. Csapatunk gomba termődobozokkal lepte meg az érdeklődőket. Volt, aki csiperke termődobozt vitt, de sokan vállalkoztak a kicsit munkaigényesebb laskagomba termesztésére is. Akciónk célja az volt, hogy igyekezzen felhívni a figyelmet arra, hogy kevés ráfordított energiával és pénzzel is lehet egészségesen és változatosan táplálkozni. 
Ezen a  napon kiegészültünk egy szakértővel, Keserű Istvánnal is, aki a táplálkozás és a betegségek kialakulásának összefüggéseiről tartott fórumot.

Makedo-foglalkozás 2013.02.20.

Dénes Bernáth, 2013. febr. 23. 23:45   [ 2013. febr. 23. 23:47 frissítve ]

Foglalkozásunk ezúttal egy nagyon különleges közösségépítő és egyben újrahasznosítás fontosságára nevelő játékra, a Makedora épült. Eredetileg ugyan 2013.02.13-ára terveztük ezt a foglalkozásunkat, ami így a farsangi időszak közepére esett volna, de mivel ezen a héten tartották az iskolai farsangi ünnepséget is a Bem József iskolában, így a pedagógusok kérésére elhalasztottuk egy héttel.

Ennek megfelelően kissé módosítottuk az eredetileg kitűzött célt, és elsősorban játékokat készítettünk a gyerekekkel, hiszen a maszkok és jelmezek így nem jelentettek volna igazi motivációt.

Ahogy megérkeztünk, és beléptünk a terembe, kissé furcsán néztek ránk a gyerekek, hiszen nem nagyon tudták elképzelni, mit is kezdjenek az általunk odahordott „szeméttel”. Egy rövid magyarázat és a kedvcsinálóként általunk készített bemutatódarabok megvizsgálása után gyorsan megszerveződtek a csoportok. Voltak, akik házat, mások maszkokat, volt  aki bunkert, és sokan voltak, akik robotot kezdtek el készíteni.

A kezdeti lelkesedés feszült koncentrálásba és tervezésbe csapott át, hiszen pillanatok alatt kiderült a gyerekek számára, hogy nem olyan egyszerű egy test, vagy épp egy ház megépítése. És főképp nem az, ha csak tejfölös dobozt és pillepalackot használunk csupán.

A kezdeti lendület kitartott 2 és fél órán át. Sőt, tartott volna tovább is. De a tanórák tovább folytatódtak.

A gyerekek öröme mellett a pedagógusok lelkesedését is jó volt látni. Ők is rengeteg lehetőséget láttak a Makedoban, és önként belefolytak a foglalkozásba, majd azon kaptuk magunkat, hogy a tanári asztal is tele volt feldolgozásra váró hulladékokkal.  Reméljük az általunk ott hagyott alkatrészek további foglalkozásra ösztökélik majd a gyerekeket és a tanárokat egyaránt. 

Makedo a Bem Iskolában 2013.02.20.


PROGRAMVÁLTOZÁS

Dénes Bernáth, 2013. febr. 11. 10:28

MAKEDO FOGLALKOZÁS 02.20-ÁN!
Tájékoztatunk minden kedves érdeklődőt, hogy a 2013.02.13-ára tervezett MAKEDO kreatív recycling foglalkozásunkat a Bem József Általános Iskolában az intézménnyel történt előzetes egyeztetést követően 2013.02.20-án tartjuk . Megértésüket köszönjük!

1-10 of 17