ZÖLDPONGRÁC PROJEKT


A ZÖLDPONGRÁC PROJEKT PROGRAMJAI ÉS IDŐPONTJAI

A ZÖLDPONGRÁC PROJEKT EDDIG MEGVALÓSULT PROGRAMJAI


A Zöldpongrác projekt célja

A mini-projektünk konkrét célja, hogy a Kispongrácon élőket megismertesse a környezettudatos szemlélet aktuális irányaival, trendjeivel. 13 egymástól gyökeresen különböző foglalkozás keretében igyekszünk az itt élők életét színesebbé, változatosabbá és elsősorban értéktelítettebbé tenni a kirándulástól elkezdve a színházi előadáson át az alternatív közlekedésig. Az akciók egy egész tanéven keresztül - egy rövid téli időszakot kivéve - kéthetes időközönként követik egymást. Minden hónapban egy általános, minden korosztály érdeklődésére számot tartó és egy specifikusabb, egy konkrét korcsoportot (óvodások, kisiskolások, tinédzserek stb.) célzó foglalkozást tervezünk.

A mini-projekt legfontosabb jelentősége, úgy gondoljuk, mégsem a környezettudatos gondolat elsajátításában van, hanem valami ezen túlmutató dologban. Abban, hogy az itt élő emberek figyelmet és támogatást kapjanak, hogy segítsék őket a jelenlegi, szemmel láthatóan nehéz helyzetükben.

Ha ezekkel a foglalkozásokkal, akciókkal közelebb tudjuk hozni az itt élőket egymáshoz, hogy jobban megismerhessék a másikat, hogy lássák a szomszéd problémáját is, vagy éppen azt, ahogy megoldja a gondokat, akkor már letettünk valamit az asztalra. Ha eszközt adunk az itt felnövő gyerekek, fiatalok, vagy bármilyen más korosztály kezébe arra vonatkozóan, hogy valami értékeset teremthessenek, sportolókká, küzdeni tudó emberekké válhassanak, akiknek valódi céljai vannak, és nem csak túlélni, megúszni, vegetálni tudnak és akarnak, akkor a projekt elérte a célját. Úgy véljük, hogy a mentálhigiéniás fejlesztés az első lépés ezeknél a sok esetben perifériára sodródott embereknél.

A fejlesztésnek rengeteg jó eszköze van. Egy ilyen jó eszköz lehet a környezettudatosság, illetve az erre való nevelés.

 A mini-projekt célcsoportja 

A Zöldpongrác mini-projekt elsőszámú célközönsége a 10 év alatti gyermekek, akiknek a véleménye, szemlélete még könnyen formálható. Ha idejében, és kellő intenzitással adagoljuk számukra az ismereteket, korszerű szemléletet korszerű formában tálalunk nekik, akkor megfelelő módon fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket, így motiváltakká, eltökéltekké tehetők a témában.

A könnyű befolyásolhatóság azonban kétélű fegyver. A negatív tapasztalás is válhat rögzült viselkedéssé, sőt a megfigyelések azt bizonyítják, hogy a rossz példa ragadós. Ezért úgy véljük, hogy projektünk esetében nagyon fontos az, hogy a gyermekek közvetlen környezetét – a szülőket, nevelőket, családot - is bevonjuk.

A foglalkozás-sorozatunkat úgy építjük fel, hogy egy általános, minden korosztály érdeklődésére számot tartó foglalkozást egy specifikus, egy adott korosztályt célzó foglalkozás követ. Így egy témakört közösen ismerhet meg a gyermek és a szülő, testvér, nagyszülő stb. A közös élmény, az együttes tapasztalás, foglalatosság révén szélesedik, erősödik a családi kapocs a szülők és a gyermekek közt. Ha egy ilyen foglalkozás pozitív visszhangra talál egy család körében, a projekt további etapjain való részvétel is nagyban valószínűsíthető, biztosítottá válik a szülői támogatás, ami egy periférikus társadalmi közegben elengedhetetlen.

Az egyik legveszélyeztetettebb korosztály a tinédzserek, akik kellő odafigyelés és megfelelő motivációk hiányában könnyen olyan élethelyzetekbe sodródhatnak, ahonnan csak nehezen, nagy emberi és anyagi áldozatok árán tudnak visszailleszkedni a társadalomba. Nekik is szeretnénk olyan célzott foglalkozásokat tartani, amik segítenek számukra eldönteni, hogy milyen értelmes utak felé tud elindulni, akár itt a közelben, Kőbányán. Őket, meggyőződésünk szerint, leginkább a rendszeres testmozgással, sporttal lehet a legjobban megfogni, illetve olyan divatos mozgásművészetekkel, mint mondjuk a hip-hop.

Sokrétű foglalkozásaink körében reményeink szerint tehát minden korosztályt sikerül majd megszólítani.

A Zöldpongrác Projekt foglalkozásai és időpontjai

A foglalkozásainkat az oktatási intézményekkel egyeztetett helyszíneken tartjuk, amikről időben tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Tevékenység 1: Öko-gőzös – családi kézműves foglalkozás - 2012.09.27. –
ÖREGEK OTTHONA 

Tevékenység 2: Zoknibáb készítés – kézműves foglalkozás - 2012.10.11. –
ÖREGEK OTTHONA 

Tevékenység 3: Gombaszakértői felkészítés – kirándulás - 2012.10.21. -
NAGYKOVÁCSI KÖRNYÉKI HEGYEK, A PILISI PARKERDŐ TERÜLETE, ANNA-LAK,
CSERGEZÁN-KILÁTÓ

Tevékenység 4: REC Green Pack – Zöld Út csomag bemutató – 2012.11.15 -
 ELMARADT!!! KÉSŐBBI IDŐPONTBAN KERÜL MEGTARTÁSRA!

Tevékenység 5: KözösPolc – közösségépítő akció - 2012.12.05. - GYÖNGYIKE
ÓVODA 1101 BUDAPEST, SALGÓTARJÁNI ÚT 47. , PATAKY ISTVÁN
SZAKKÖZÉPISKOLA, BÁRKA IDŐSEK OTTHONA

Tevékenység 6: Veszélyeztetett fajok Magyarországon – ismeretterjesztő játékok iskolásoknak - 2013.01.30.

Tevékenység 7: Makedo – Maszk- és jelmezkészítés újrahasznosított anyagokból – kézműves foglalkozás – 2013.02.13.  

Tevékenység 8: Gomba a dobozban – aktív környezetformáló foglalkozás
2013.02.27.  

Tevékenység 9: Interaktív öko-foglakozás 10 év alatti gyerekeknek
2013.03.13.  

Tevékenység 10: Hulladékszer – öko-ékszer készítő kézműves foglalkozás -;
2012.03.26. 

Tevékenység 14: Re-PET-a – kézműves foglalkozás PET-palackkal - 2013.05.18.

Tevékenység 15: Veszélyeztetett fajok a világban – állatkerti látogatás -
2013.06.01. – BUDAPESTI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT

Tevékenység 16: Süsüzni mentem! Vadkörte - Egyéb az erdőkben fellelhető
ehető növények, táplálékok - kirándulás – 2013. 06. 26. - NAGYKOVÁCSI
KÖRNYÉKI HEGYEK, A PILISI PARKERDŐ TERÜLETE, ANNA-LAK, CSERGEZÁN-
KILÁTÓ

Tevékenység 17: Pumpa-Bob - kreatív öko-foglalkozás gyerekeknek
családoknak – 2013.07.06. – KÉSŐBBIEKBEN EGYEZTETETT HELYSZÍNEN
MEGVALÓSULÁS FÜGG A REKONSTRUKCIÓS MUNKÁLATOKTÓL