Főoldal‎ > ‎

Blog

Szamár Memoár

Elkészült a Téli mesék!

Dénes Bernáth, 2013. dec. 11. 7:03

December 6-án a Mikulás a mi ajándékunkat is berakta a csizmákba: elkészült a Téli mesék című előadásunk. A zártkörű bemutató a Kínai-Magyar Kéttanítási Nyelvű Általános Iskolában volt, ahol nagyon lelkes, és szép számú közönség várt minket. Már nagyon vártuk, hogy gyerekek elé kerüljön a darab, és végre lássuk, hogy működik-e az a sok ötlet, amit beleraktunk ebbe az előadásba. A jelek szerint működött, legalábbis a tapsból erre lehetett következtetni:-).
Ha pedig más is kíváncsi az előadásunkra, akkor jöjjön a Púder Bárba a Ráday utca 8-ba december 15-én 11 órakor, mert ott bárki megtekintheti. Ha pedig esetleg Törökbálint környékén jártok 14-én délután, akkor a Munkácsy Mihály Művelődési Házban is szippanthattok egy kis ünnepi hangulatot a jóvoltunkból 15:30 órai kezdettel.

Készül az új előadásunk, a Téli mesék

Dénes Bernáth, 2013. nov. 10. 8:49

Elfelejtett lények boltja
December az ünnepek hónapja. Mi is szeretnénk egy kicsit meghittebbé, ünnepibbé tenni ezt az időszakot legfrissebb előadásunkkal a Téli mesékkel. 
Ebben az előadásban nem csak egy, hanem mindjárt két mesét is láthattok majd. Az egyik a Holle anyó, amit nyilván sokan ismertek, a másik pedig egy kortárs mese, Az elfelejtett lények boltja. Az utóbbi főszereplője egy karácsonyi angyal, aki véletlenül megleli a nagyvárosban az Elfelejtett lények boltját. Hogy mi történik ott? Legyen ez a mi meglepetésünk Nektek.
Mindenesetre lázasan készülünk. Már megszülettek az első dalok, formálódnak a díszletek, hogy decemberre minden olyan legyen, mint egy igazi ajándék.

Fabula-túra a Parksarokban

Dénes Bernáth, 2012. nov. 12. 11:19   [ 2012. nov. 12. 11:21 frissítve ]

Vasárnap, ezen a szép késő őszi napon, a Parksarokban jártunk egy kamarakoncert elejéig, ahol lelkes kis közönség várt minket és dalolt, énekelt, skandált tisztességgel, és segített abban, hogy az Üveghang megtalálja barátját.
Egyévesek lettünk!
2010. január 14-én volt az első bemutatónk (A brémai muzsikusok) a Cseperedő oviban, egy esztendővel később ugyanott a Brubbal ünnepeltük az évfordulónkat.

Van egy darab papírom, papírom,
Teleírom, ha bírom, ha bírom,
Mi lesz rajta, ki tudja, ki tudja,
Egyéves a Szamárfül, csuhajja!A brémai muzsikusok a Macskában 
Ez így  lássuk be  elég furán hangzik. A magyarázat annyi, hogy a Bérkocsis utca 23-ben nyílt egy kedves kis vegetáriánus klub, étterem,

Brémai muzsikusok a macskában

ahol a vasárnapokat szeretnék családi napnak kinevezni. Ennek a kezdeményezésnek leszünk mi is részesei október 17-én 10:30-tól.
 Az előadás előtt lesz lehetőség játszani, rajzolgatni, és a jegy árában benne lesz egy pohár narancslé és egy pogácsa is.
 Az ott készült rajzokat természetesen itt a galériában bemutatjuk.
Jegyárak:
1 fő: 900 Ft 
2 fő: 1800 Ft
3 fő: 2500 Ft
minden további pluszfő: 500 Ft. 
Előadás után pedig ott ebédelhet, aki szereti a finom és egészséges ételeket.
A brémai muzsikusok várnak benneteket október  17-én 10:30-kor a Macskában!


A nyári szünet után
Hát, van miért bocsánatot kérnünk azoktól, akik esetleg lelkesedve várták a beszámolókat tőlünk, és nem kaptak semmit, de ezt most egy pár szóban igyekszem pótolni. 
A nyáron több helyütt megfordultunk az országban. Június elején voltunk Gödöllőn a református imaházban, ahol az ott táborozó gyerekek vártak minket. Rengeteg kreativitással és csillogó tekintettel találtuk szembe magunkat.  
Majd csináltuk egy Brémai muzsikusok hétvégét Kelet-Magyarországon. Először az egri Libribenjátszottunk, itt szép számú közönség várt minket, hozzájuk aztán még  csatlakoztak a pláza járókelőiből jó néhányan. Jó volt látni az ismerős gyerekarcokat (ez ugyanis a társulatnak félig-meddig (negyedig) hazai pálya).
Ugyanazon nap délutánján pedig Hatvanba voltunk hivatalosak, itt Városi Napot tartottak június 26-án. Sajnos a rengeteg eső miatt át kellet szervezni a rendezvényt, ugyanis az eredetileg kijelölt helyszínt belvíz borította (és borítja most is). Így kissé keménynek látszó feladatot kaptunk. A Grassalkovics kastély előtti kertben lévő 2.  színpad előtt kellett volna elkezdenünk játszani, de előttünk - kényszerűségből - ugyanezen a helyen volt egy kutyaiskola és egy lovas íjász csapat bemutatója, úgy kb. egy-egy órában. Ahogy néztük ezeket - az egyébként nagyon látványos és érdekes - bemutatókat, lassan kezdett bennünk megfogalmazódni, hogy kellene keresnünk egy másik helyszínt magunknak, mert ez a terület nem igazán lesz alkalmas gyermekek szórakoztatására. Így beköltöztünk a Polgármesteri Hivatal udvarába, ami valamilyen érthetetlen oknál fogva szinte üresen tátongott, és csak ránk várt. Úgy döntöttünk tehát, hogy nem birkózunk meg a lovak által föllazított, kutyák által összepiszkított talajjal, és nem kezdjük el túlüvölteni az 1. színpadon éneklő musical énekeseket, hanem beköltözünk ebbe a hangulatos kis udvarba. A szép számban gyülekezőket sem kellett sokáig rábeszélnünk, hogy tegyük át a helyszínünket, így kb. száz néző kíséretében elmentünk az udvarba. A Hatvani Városi TV felvette.
Másnap korán reggel indultunk Debrecenbe, itt szintén egy libris esemény várt ránk. Minden Libri jó hely szerintem - mondjuk, ahol sok könyv van, ott én nem tudom magam rosszul érezni -, de ez a debreceni minden eddigit túlszárnyalt. Legalább 150 ember várt minket, és nagy szeretettel fogadták a muzsikusokat. Jó volt látni, hogy ilyen sok emberhez is eljut a darabunk, ugyanis azt hittük, hogy százembernél többnek már kissé nehezen menne, főként a bábok mérete miatt. De sikerült, és mi is nagyon jól éreztük magunkat itt.
Augusztus elején Pápán a fürdő szülinapi partiján jártunk, itt sajnos az időjárás nem volt kegyes sem hozzánk, sem a szervezőkhöz. Hűvös idő és szemerkélő eső várt minket. És elég kevés ember. Jobb híján a squash-pályán kaptunk helyet, ami olyanná tette az előadást, mintha egy akváriumban játszottunk volna. Sokan kívül is maradtak, talán a hely jellege miatt is. Sajnáltuk a szervezőket, mert igazán kedvesek, és rengeteg energiát raktak bele, hogy ez a rendezvény jól sikerüljön. Reméljük, jövőre szép idejük lesz, mi jövünk szívesen. Az biztos, hogy  a pápai fürdő nagyon klassz hely kicsinek és nagynak egyaránt.
Szeptember 24-én az újpesti Mártírok útja 1. szám alatti oviba voltunk hivatalosak, itt nagyon barátságos csapat várt minket. Igazi jó betyárok! Igen hálás közönségünk volt,  és most először három lányfőnöke volt a betyároknak!
Ez volt nyári (koraőszi) visszatekintő, de most már beindult az őszi menetelés: gyertek a Macskába!
Novemberben új bemutatónk lesz, hamarosan jövünk a részletekkel!


Mi kaptunk felszállási engedélyt! - A brémai muzsikusok- 2010.04.17., Allee Libri

A vulkáni hamu ellenére mi elszálltunk 10:30-kor a brémai muzsikusokkal. Igaz földközelben maradtunk, de azért nem ragadtunk hozzá! Voltak olyan nézőink azonban, akik itt ragadtak kis hazánkban, és ha már így, akkor eljöttek, hogy legalább képzeletben utazhassanak, ha nem is Londonba, de legalább Brémába. Következésképp elhangzott előadásunk első angol nyelvű betétdala a Sztréndzsörz indö nájt tekerőlantos remixe Komisz Karcsi betyár-előadóművész tolmácsolásában. Karcsi az Erdei Lárma riporterének később bevallotta, társai nagyon meglepődtek, hogy angolul hallják ezt a dalt, mert nem tudták, hogy beszéli a nyelvet. Pedig még az Orgazdasági Egyetemen letette a középfokú vizsgát. "A shoproni egyetemen minden másképp volt!" - mondta szomorúan az eset után, nem tudni miért.

Spájzból Brémába! - Spájz kocsma, 2010. március 27., 10:30 óra

Ismét szép számmal gyűltünk össze a Spájzban
, hogy Brémába mehessünk. Az első utazók már 10 óra előtt megjelentek. Az indulásra várók kakaózással, és komoly művészkedéssel töltötték az időt! Annyi gyönyörű rajz készült, hogy úgy döntöttünk feltesszük a honlapra ezeket, és csinálunk egy galériát az ott született művekből. A brémai menetelés ugyancsak megihletett egy pár gyerkőcöt, nem csoda, hisz ez az előadás sem maradt váratlan esemény nélkül. Tudniillik a betyároknak nem  egy, hanem négy főnöke lett hirtelen: Dia, Fanni, Krisztián és Emese, ha jól emlékszem, mert nevek dolgában meglehetősen rest a memóriám. Mindenesetre remekül irányították a sokfős betyársereget az erdőn át: úgy féltünk, hogy csak na, a sűrű, sötét rengetegben, amibe mára még a baglyok is beköltöztek, és ennek több esetben hangot is adtak. Voltak denevérek is, de azok csak azt kiabálták, legalábbis többet nem értettem, hogy: Ultra, ultra! Egyetlen bátor azért akadt köztünk, Fanni főnök, aki végül meg is kapta az ajándék tortát, amit ő nagylelkűen felajánlott egy barátnőjének, akinek a születésnapi zsúrjára ment délután.
 Az előadás után is még készültek a remekművek, és rengeteget beszélgethettem Tabdi Milánnal, ami igen tanulságos volt, hiszen rengeteg információval látott el a sárkányokról és az erdei állatokról.

A betyárlét Verpeléten - Gyöngyszem ÓvodaPetőfi Sándor Közösségi Ház, Verpelét

Azt hiszem, itt az első pozitív élmény minket ért, amikor beléptünk az óvodába. Egy gyönyörűen, igényesen és ízlésesen felújított oviba járhatnak a verpeléti fiúk és lányok, olyanba, amiből elég kevés lehet az országban. Ez egy valóban olyan hely, ami képes lehet minden jót megadni ahhoz, hogy a gyerekeknek élmény legyen az itt eltöltött idő. Mint azt az óvónőktől megtudtuk, EU-s pályázatokból sikerült felújítani az intézményt. Ez most egy kicsit hivatalosra sikeredett, de nyilván emögött a még mindig tartó döbbenet van, hogy kellő elszántsággal és összefogással el lehet érni nagy dolgokat. Minden pátosz nélkül írom ezt. Ha valaki kíváncsi az óvodára fent a címben van a link. Érdemes megnézni! 
Az előadás ennek megfelelően szakértő és érdeklődő fülekre talált, és mind a 130 gyerek intenzíven támogatta Szamárékat, hogy elérjék a céljukat. Az óvoda tornaterme biztosította ehhez az akusztikai alapot, amit helyenként az óvónők dobhártyája bánt: kisebb fokú halláskárosodást szenvedtek a jóvoltunkból. A betyárok meneküléséhez pedig egy hatalmas, sűrű erdőt csinált a nézősereg, így aztán 
a bukás biztos volt. Az előadás után körbevezettek minket az óvodában, így minden csoportot láthattunk külön-külön is. Köszönjük! Ez nekünk is hatalmas élmény volt! 
Még ezen a napon, délután játszottunk a Petőfi Sándor Művelődési Házban is, ahová sajnos nem tudtak eljönni az iskola alsó tagozatosai egy félreértés miatt. Mindenesetre így is összegyűltek közel ötvenen. Remek közönségünk volt, számunkra viszonylag szokatlan összetételben, hiszen a gyerekeket itt jobbára a nagyszülők kísérték el. Szóval voltak gyerekek olyan tízéves korig, meg nagypapák, nagymamák úgy hatvan-hetven közt. Azért volt egy pár szülő is. De probléma itt sem volt. A délután még borongós idő napsütésesre váltott, és így gyönyörű naplementében játszhattuk az előadást. Klassz volt ez is. A betyárok főnöke az oviban Leffler Matyi, a művházban pedig Nagy Ernőke voltak. Mind a ketten keménykezű, határozott főnöknek bizonyultak. 
Még egy köszönet, aztán befejezem... Erre a vidéki túránkra elkísért minket a két és fél éves kislányom, aki az induláskor még szerette volna megnézni mind a két előadást. Ahogy beértünk az óvodába már nem is érdekelte annyira az előadás, inkább az óvoda. Szóval ő Pintér Helga óvónéni kíséretében végiggarázdálkodhatta az előadás alatti időt. Majd kifelé menet közölte, hogy ő ebbe az oviba akar majd járni. Talán nem véletlenül. (Persze Helga óvónéni délután megnézte az előadásunkat.)
 Képek itt...

Jó hangulat Spájzolva! - Spájz Kocsma, 2010. március 13.

Nagy örömünkre találtunk egy olyan helyet, ami az előadásunkhoz mindenben illő, ahol a gyerekek és a felnőttek is egyaránt jól érezhetik magukat. Ez a Spájz Kocsma a Lázár utca 7-ben. 
A nagyérdemű már 10 óra előtt el kezdett szállingózni a kis étterembe. Az élelmesebbek kakaóztak, az alkotni vágyók csodálatos rajzokat készítettek, az élelmes kreatívok pedig kakaófoltos installációkat készítettek. Fél 11-re már egy gombostűnyi hely sem akadt, a karzaton lévő helyek - mert itt olyan is van ám - is mind elkeltek. És kezdetét vette a brémai menetelés. Amire összesen kb. 4 négyzetméternyi hely jutott nekünk,  brémaiaknak, de ezt senki sem bánta, mert a  hangulat mindent vitt. A gyerekek éjszaka bespájzolt energiatartalékai a felszínre törtek, és így a négy jóbarátnak sikerült kikergetni a beszörpözött betyárokat a házukból, akiknek a főnöke ezúttal egy kislány, Bernáth Zsófi(!) volt. 


Kell egy kis áramszünet... Mammut Libri - 2010. március 6.

Kis csapatunk első nyilvános előadása a Mammut Libriben volt. A kávézórészt alakították át játéktérré a számunkra. Itt derült ki, hogy milyen változatos műfaj ez, amibe belevágtunk. Hiszen eddig mindig mi mentünk a gyerekekhez, most pedig ők jöttek, ha úgy tetszik, a mi házunkba. A kezdeti megilletődöttség után, azonban minden a - nyugodtan mondhatjuk - megszokott rendben zajlott, egészen a betyárok eljöveteléig. Ekkor valami olyat találtam mondani, ami kiverte a biztosítékot. Nagyon durva lehetett, mert az egész Mammutban megszűnt percekre az áramellátás. Így nem volt nehéz elképzelni a sűrű sötét erdőt a gyerekeknek. De hál istennek nem uralkodott el a pánik, hanem a hangulat fokozódott, és mire elkezdtük a betyárfőnök (Keserű Péter) szülinapjának a megünneplését, már vissza is jött az áram. Többen azt hitték, hogy mi szerveztük le az áramszünetet, hogy ezzel is imponáljunk a jelenlévő libriseknek. Persze nekik azt mondtuk, hogy valóban lezsíroztunk:-). Lényeg a lényeg: itt is volt miről beszélni előadás után. 
  Erős-sodrású Kispatak Nagykovácsiban - 2010. február 18.

A nagykovácsi Száva utcai Kispatak óvodában a Farsangi Bál hangulat-fokozó elemeként léptünk fel. 
Volt itt annyi gyönyörű jelmez, hogy csak a szánkat tátottuk: kis krampuszok, királylányok és hercegnők, kovbojok hada, tündérek, lovagok szóval minden, ami egy jó farsangi bulihoz kell. A jelmezkészítők nagyon kitettek magukért. Láttunk egy pár jó ötletet. 
Úgy éreztük, mintha megfordult volna a világ: mi, színészek elmegyünk egy óvodába, hogy megnézzük a gyerekek előadását.  (Valójában mindig ez van:-)) De azért mi is játszottunk egyet. 
A jó hangulattal itt sem volt gond, hiszen már a mulatság kellős közepébe érkeztünk. Tehát nem volt nehéz dolgunk. Csak vitettük magunkat az árral. A betyároknak is remek főnöke akadt Kosztolányi Andris személyében. Erős kezű,  mégis játékos és kedélyes főnök benyomását keltette betyártársainkban. Sajnos most csak rövid ideig tudtunk maradni az előadás után, de reméljük, hogy nagyon jól éreztétek magatokat velünk, és a bál további részében is! Klassz élmény volt! 

Az előadáson készült képeket Pataki Ildi küldte el nekünk - itt meg is nézheted ezeket!


Cseperedőben a csepp erdőben - 2010. január 14. 

Első előadásunk Csillebércen volt a Cseperedő óvodában. Természetesen rettentő nagy izgalommal készültünk, hiszen egy régi Atlantisos rajongónk  - Veres Mandy - kért fel, hogy készítsünk egy előadást a kisfiának , Manfrédnak az óvodájába. 
Elképesztő környezetben van ez az ovi. A régi úttörőtábor területén, gyakorlatilag egy erdőben, ahol mókusok ugrálnak fáról fára az embertől - a gyerekektől - szó szerint egy karnyújtásnyira. 
Mikor odaértünk még épp ébredeztek a gyerkők a délutáni alvásból, kis kómás fejecskék botorkáltak fel s alá az épületben. De egy pillanat alatt elrámolták az ágyacskákat, és egy szempillantás alatt számtalan energiagombóc fészkelődött a színházteremmé kialakított szobában. 
Az előadás hihetetlen hangulatban zajlott. Számunkra nyilván különleges volt még attól is, hogy ez volt a darab premierje, és kíváncsiak voltunk, hogy, amit mi a laboratóriumi körülmények között jónak ítéltünk, az az éles bevetésen, hogy fog majd elsülni. Azt hiszem, nem volt rá panasz. Mi nagyon jól éreztük magunkat, és remek partnerek voltak hozzá a Cseperedő ovisok. Persze a legnagyobb gratuláció Kontra Manót (Manfréd beceneve) illeti meg, aki ezen a napon volt 5 éves, és ekkor vált mindörökké igazi betyárrá. Boldog Születésnapot! Köszönjük nektek!

Az ott készült videó-felvételekből vágtuk össze darabunk előzetesét, amit itt megnézhetsz! 

1-3 of 3