Főoldal‎ > ‎Repertoár‎ > ‎ÖKO-FOGLALKOZÁSOK‎ > ‎

Közösségi kert

               Családi foglalkozások

Az emberiség fejlődésének egyik legfontosabb állomása volt a mezőgazdaság, ezen belül is a növénytermesztés kialakítása. A növénytermesztés fejlődése, az egyre hatékonyabb kártevőirtóknak is köszönhetően, valamint az áruszállítás költségeinek csökkenése és gyorsasága globális üzletté tette a növénytermesztést, így előfordul, hogy több tízezer kilométerről származó áru kerül az asztalra. Gyakran olyan zöldségekről és gyümölcsökről van szó, amit egy-két évtizede még az emberek többsége a szomszédtól, vagy a piacon áruló nénikétől szerzett be. Frissen.

A növénytermesztés ősi tudását a globalizáció hatása miatt gyakorlatilag alig több mint egy évtized alatt mi, városi emberek, szinte elfelejtettük. Gyerekeink pedig úgy nőhetnek fel, hogy erről mit sem tudnak. Ha hagyjuk.

 

Fókusz:

Milyen növényeket gondozhatunk a kiskertünkben?

(Mennyi környezeti terheléssel jár, amíg tíz kiló görög görögdinnye az asztalunkra kerül? )

Cél:

Megtanítani az érdeklődőknek az évszakok jellemző növényeit, a növény-gazdálkodás alapjait, Magyarországra jellemző háztáji növények ismertetetőit.

Tudatosítani, hogy nem mindegy, hogy honnan származó növényeket, élelmiszereket fogyasztunk. Tisztázhatjuk, hogy a tudatos választás, mennyiben járul hozzá a környezetünk megóvásához.

Fejlesztett területek:

Esztétika, környezettudatos gondolkozás, egészséges táplálkozás, növényismeret, mozgásfejlesztés, akaraterő fejlesztése, az (ön)gondoskodás alapjainak megteremtése, szociális kompetencia, érzelmi intelligencia.

 

További részletek az alpontokban!

 

·                     Közös veteményes (Tavasz)

Meggyőződésünk, hogy egy közös veteményes kert kialakítása nagyban hozzájárul a növénytermesztéshez kapcsolódó tudásnak az újraélesztéséhez. Megtanulhatják gyakorlatban is az érdeklődők, hogy milyen zöldséget, gyümölcsöt, milyen időszakban érdemes, illetve kell elültetni, milyen folyamatokon megy keresztül a növény, amíg megnő, és mindezt mennyi idő alatt, illetve hányszor teszi egy évben.

Fontosnak tartjuk, hogy mindig hangoztassuk a gyerekeknek, hogy mindez beszerezhető a közelből is, és hívjuk fel a figyelmüket a helyi élelmiszerek fogyasztásának jelentőségére.

 

1 napos program

Comments